Sopivan 3d-tulostimen valinta

Oikean 3D-tulostimen valitseminen voi olla haastava tehtävä, varsinkin jos et ole varma mitä tarvitset tai mistä laitteisiin tutustuminen kannattaa aloittaa. Valikoimassa on monen valmistajan useita erilaisia laitteita eri käyttöä varten. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun on tiedettävä 3D-tulostimista, jotta voit tehdä tulostustarpeisiisi parhaiten sopivan päätöksen.

3D-tulostimet ovat kulkeneet pitkän matkan viime vuosina. Ne ovat nyt edullisempia ja helppokäyttöisempiä kuin koskaan aiemmin. Markkinoilla on kuitenkin niin paljon vaihtoehtoja, että voi olla vaikea tietää, mikä niistä sopii juuri sinulle.

Tässä on muutamia oleellisia perusasioita, jotka kannattaa pitää mielessä 3D-tulostinta valittaessa:

1. Budjetti

Kuinka paljon olet valmis investoimaan 3D-tulostimeen? Hinnat vaihtelevat muutamasta sadasta eurosta useisiin tuhansiin, joten on tärkeää asettaa budjetti ennen printterin etsimistä. Muista, että halvemmissa tulostimissa ei välttämättä ole kaikkia haluamiasi ominaisuuksia, kun taas kalliimmat mallit saattavat olla budjettisi saavuttamattomissa.

2. Käyttö

Millaiseen tulostamiseen aiot käyttää 3D-tulostinta? Jos tarvitset sitä vain satunnaisiin projekteihin kotikäytössä tai harrastemielessä, pienempi ja edullisempi laite voisi riittää sinulle. Jos taas aiot käyttää printteriä usein tai suurempiin projekteihin, vaikkapa ammattikäytössä, tarvitset tehokkaamman koneen, joka kestää paremmin työmäärää.

3. Ominaisuudet

Mitkä ominaisuudet 3D-tulostimessa ovat sinulle tärkeitä?

Pedin rakenne vaikuttaa merkittävästi tulostimen käyttökokemukseen. Joissakin tulostimissa on taipuisa, magneettikiinnitteinen tulostusalusta, joka on helppo irrottaa koneesta ja josta kappaleet saa irti helposti levyä taivuttamalla. Niissä on kuitenkin kuluva pintamateriaali, joka täytyy aika-ajoin uusia. Kulunut pinta jättää jälkensä myös tulostettavan kappaleen pohjaan. Lasinen tulostusalusta ei kulu, vaan säilyy koko ajan sileänä, ja kappaleen pohja saa tasaisen peilipinnan. Lasialustakaan ei ole ikuinen, vaan ikääntyy käytön myötä ja vioittuu (pinnasta lohkeaa palasia). Edullisin pintamateriaali on teippi, joko jäykän tai taipuisan alustan päällä. Se on hiukan muita työläämpi, koska se tarttuu helposti kappaleeseen ja uutta teippiä täytyy siksi lisäillä useinkin.

Suuttimen ja pedin maksimilämpötila rajaavat sen, miten laajan materiaalivalikoiman tulostin pystyy tulostamaan.

Muita ominaisuuksia ovat mm. Wi-Fi-yhteys (voit tulostaa etänä mistä tahansa, kotoa tai toimistosta), kotelointi (+suodatus), pedin automaattinen kalibrointi, sisäänrakennettu kamera. Päätä, mitkä ominaisuudet ovat välttämättömiä ja mitä et välttämättä tarvitse.

4. Tulostuksen koko

Yksi tärkeimmistä 3D-tulostimen ominaisuuksista on tulostusalueen koko. Sen tarpeen arvioiminen voi olla vaikeaa, ethän useinkaan voi hankintahetkellä tietää, millaisia kappaleita tulet tulostamaan. Ison tulostusalueen tulostimet ovat kalliimpia hankkia, mutta vastaavasti ne eivät aseta niin tiukkoja rajoituksia tulostettavan esineen koolle kuin pienemmät tulostimet. Ison tulostustilan tulostin vie toki myös enemmän tilaa pöydältä, mikä on myöskin syytä huomioida.

Jos sinulle jäi vielä kysymyksiä valitaksesi sopivan 3D-tulostimen, ole meihin yhteydessä ja autamme sinua sopivan 3d-printterin valinnassa.

Vastaa