PET-G

PET-G on vahva, säänkestävä ja kierrätettävä materiaali. Siitä tehdyt kappaleet ovat kestäviä. Materiaali on joko valoa läpäisemätöntä tai läpikuultavaa tai jopa läpinäkyvää, ja sitä on saatavilla useissa eri väreissä. PET-G on 3D-tulostukseen jalostettu versio yleisestä PET-muovista, jonka tunnetuimpia käyttökohteita ovat (kertakäyttö)muovipullot.

PET-G on yleisesti ottaen helppo materiaali tulostaa, ja sen kerrostarttuvuus on hyvä.

Tyypillinen suuttimen lämpötila: 220-260°C
Alustan lämpötila: 80-90°C.
Lämmönkesto n. 70°C

+ Helppo tulostettava
+ Hyvä kerrostarttuvuus
+ Hyvin lujaa
+ Ei taipuilua alustasta
+ Pieni kutistuvuus
+ Kestävä

Huom 1! Tarttuu joihinkin alustoihin erittäin tiukasti, asustavauriot mahdollisia kappaletta irroitettaessa. Tartuntaa voi pienentää kasvattamalla z-välystä alustaan nähden (esim. 0,10…0,15 mm välys ) ja pienentämällä alustan lämpötilaa. Aloita viileällä alustalla ja reilulla välyksellä, ja säädä arvoja jos kappale ei meinaa pysyä alustassa.

Huom 2! Valuttaa sulaa lankaa (”stringing”). Vapaasiirtymässä (suutin siirty uuteen aloituskohtaan) suutin valuttaa, eikä sille ole tehtävissä paljoakaan. Asetuksilla (”combing”) voit ohjata suuttimen välttämään ulkopinnan leikkaamista ja nostaa takaisinvetoa (”retract”). Käytännössä kumminkin joudutaan monesti kappaleesta siistimään valutusjäljet mekaanisesti (mattoveitsi, viila, hiomapaperi).


Kuva: Pahasti valuttanut suutin.

Huom 3! Tietyissä, harvinaisissa tilanteissa voi kertyä palloksi kuumapäähän. Mikäli suutin syystä tai toisesta menettää kontaktin kappaleeseen (esim. kappaleen irtoaminen kokonaan alustasta, tai tukos joidenkin kerrosten ajan jolloin jää tyhjiä kerroksia), pursottuu sula materiaali ilmaan. PET-G:llä on monia muita materiaaleja suurempi alttius kiemurrella ilmassa ja osua suuttimen ulkopintaan, johon se tarttuu. Tähän alkaa kertyä pallo, joka voi laajentua hyvinkin isoksi. Kätännössä se monesti johtaa kuumapään uusimiseen.