TPE (Thermoplastic Elastomer) ja TPU (Thermoplastic Polyuretane) ovat joustavia materiaaleja. Ne eivät ole kuitenkaan kumia, vaan muovia. Niillä kummallakin on hyvä tai jopa erinomainen kerrostarttuvuus.
Pehmeänä materiaalina ne voivat olla hiukan haasteellisia tulostaa 3D-tulostimilla joissa on tulostusnauhan etäsyöttö (erillään tulostuspäästä, ns. “bowden tube”-järjestelmä), ja erityisesti ohuemmalla (1,75 mm) langalla. Ongelmana on langan kasaan meneminen sitä työnnettäessä, ongelmaa voidaan vähentää laskemalla tulostusnopeutta 15…20 mm/s tasolle ja korkeammalla suutinlämpötilalla. Saatavilla on erityisesti joustavien materiaalien tulostamiseen suunniteltuja tulostuspäitä, joilla voidaan tulostaa suuremmilla nopeuksilla ja joiden rakenne estää nauhaa pullahtamasta syöttörattaan ja kuumapään syöttöputken välistä. Vastaavia ominaisuuksia voidaan saada aikaiseksi tavalliseenkin kuumapäähän modifioimalla sitä.

TPE on selvästi enemmän kumimaisen tuntuinen pinnaltaan ja taivutettuna kuin TPU.
TPE ja TPU ovat varsin erilaisia tulostettavia.
TPU
TPU tarttuu hyvin moniin erilaisiin alustoihin, myös lämmittämättömiin. Tartunta voi isoilla pinnoilla olla jopa liiankin hyvä, jolloin on vaara ettei kappaletta saada ehjänä irti taikka tulostusalusta vaurioituu.
TPE RubberJet Flex: Joustavuus ja kestävyys yhdistettynä
(käännös lankavalmistaja Filament-PM:n esitteestä, muokattu soveltuvin osin)
Tutustutaan ainutlaatuiseen TPE-materiaaliin, TPE RubberJet Flexiin, termoplastiseen elastomeeriin, joka yhdistää joustavuuden ja kestävyyden, mikä tekee siitä erinomaisen valinnan monenlaisiin sovelluksiin sekä teollisuudessa että harrastetulostuksessa. Vaikka materiaali ei ole uusi valikoimassamme, sen halutut ominaisuudet kiinnittävät edelleen huomiota.
TPE-materiaalin ominaisuudet
TPE RubberJet perustuu polyolefiini- ja SBS-lohkojen sekoitukseen, mikä tarjoaa poikkeuksellista joustavuutta, joka muistuttaa kumia. Tämä materiaali voi vaimentaa tärinää ja kestää hyvin painetta, iskuja, kemikaaleja ja vettä. Sen mattapintainen ulkonäkö ja tarttumaton pinta tekevät siitä myös miellyttävän koskettaa. Se tulostaa poikkeuksellisen hyvin ja tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia painettujen esineiden luomiseen.
Tulostus TPE:llä
Kun valitset tulostamisen TPE-materiaalilla, sinun on noudatettava useita tärkeitä vaiheita. Teipin käyttö alustan kiinnittämiseen on ihanteellista, ja on tärkeää kiinnittää teippi liimapuoli alaspäin tasaiselle alustalle samalla, kun ekstruuderin syöttöpainetta pienennetään. Liiallinen paine voi aiheuttaa filamentin muodonmuutoksia. Suurin tulostusnopeus ei saa ylittää 25 mm sekunnissa. Alkukerrosta on myös nostettava hieman, jotta tulostetun esineen poistaminen sängystä on helpompaa.
Tärkeää: Tulostaminen ilman pedin lämmitystä!
Kun tulostetaan TPE-materiaalilla, on avainasemassa poistaa lämmitetty peti käytöstä. Kun valmistaudut poistamaan valmiin esineen, voit lämmittää pedin 80 celsiusasteeseen. Tämä lähestymistapa helpottaa painetun esineen poistamista pedistä.
Enemmän kuin muutama sana TPE:stä
Yksi TPE-materiaalin merkittävistä eduista on sen kosteudenkestävyys, mikä eliminoi kuivauksen tarpeen, toisin kuin esimerkiksi TPU:ssa. Materiaali pysyy tukevana jopa 100 celsiusasteen lämpötiloissa ja pehmenee lämpötilan noustessa. Sen vahvuuksia ovat sen tärinänkestävyys ja soveltuvuus erittäin iskunkestävien esineiden, kuten RC-mallin auton renkaiden, kenkien sisäosien tai tiivisteiden, luomiseen.
Erot TPE88:n ja TPE32:n välillä
TPE88:lla ja TPE32:lla on huomattavia eroja kovuudessa. TPE32 edustaa kovempaa varianttia, jonka pohjamateriaalin Shore-kovuusarvo on 32D. Toisaalta TPE88 tarjoaa pehmeämmän luonteen, jonka pohjamateriaalin Shore-kovuusarvo on 88A. On tärkeää huomata, että kovuus muuttuu tulostuksen aikana. 100 % täyttötulostus vähentää noin 10 Shore-kovuusyksikköä.
————————————————————————————————————-
Joustavia materiaaleja on saatavilla eri pehmeysluokissa, TPU on näistä kahdesta materiaalista jäykempi. Materiaalien kovuusluokittelu (klikkaa).
TPE-tuotteemme Shore 32AD (linkki) ja TPE-tuotteemme Shore 88A (linkki)